Radnica chce vyriešiť problém preplatkov začiatkom budúceho roka

28.11.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 28. novembra (TASR) - Nad spôsobom či termínom vyplatenia preplatkov, ktoré dlží v súvislosti so spotrebovanými energiami za minulý rok stovkám vranovských domácností skrachovaný Mestský bytový podnik (MsBP), visí zatiaľ stále otáznik. Mesto ako nový správca bytového hospodárstva prisľúbilo dotknutým nájomníkom, že konkrétne riešenie pre uspokojenie ich pohľadávok bude známe začiatkom budúceho roka.
Nevyplatené preplatky v celkovej sume približne 59.000 eur si nárokuje od júna tohto roka takmer 400 vranovských domácností, ktoré obývajú mestské nájomné byty. Vyplácanie preplatkov, respektíve ich započítavanie do nájmov budúcich období, realizoval v uplynulých rokoch MsBP. Spoločnosť sa však pre zlú finančnú situáciu ocitla v tomto roku v konkurze. Správu mestského bytového hospodárstva v súvislosti s problémami svojej dcérskej spoločnosti preto prevzalo na svoje plecia mesto Vranov nad Topľou.
Téma vrátenia sporných preplatkov je na pôde mesta otvorená už od júna tohto roka. Vedenie magistrátu, ako aj mestskí poslanci, zatiaľ záverečné stanovisko k riešeniu tejto problematiky v prospech nájomníkov zatiaľ neprijali. \"Na základe rokovaní so správcom konkurznej podstaty, musíme ešte počkať, kým bude zrejmé, do akej miery budú uspokojení v konkurze. Takže predpokladám, že až v novom roku budeme vedieť tento problém riešiť,\" komentoval aktuálny vývoj situácie vranovský primátor Ján Ragan.
Ako dodal, jednoznačné prevzatie dlhu MsBP na účet mesta neprichádza do úvahy. \"Právny rámec nám neumožňuje priamo prevziať záväzok bytového podniku a vyplatiť ľuďom peniaze ako preplatok za tento bytový podnik. Jedným z riešení bude možno odpustenie nájomného, respektíve odpustenie nejakého dlhu na nájomnom,\" načrtol primátor možný scenár, v prípade, ak by nedošlo k uspokojeniu požiadaviek nespokojných nájomníkov zo strany správcu konkurznej podstaty.
Viacero poškodených domácností prestalo pre svoje finančné nároky odvádzať mestu ako novému správcovi bytového hospodárstva nájomné, alebo ho uhradili v nižšej sume. Aj napriek tomu, že sú v súčasnosti vnímaní ako neplatiči, radnica ich konanie zatiaľ sankcionovať nemieni. \"Chcem, aby sme pristúpili zodpovedne k týmto ľuďom, aby sme pre nich začiatkom budúceho roka hľadali a našli riešenie. Tejto povinnosti sa nechceme vzdať,\" zdôraznil Ragan.
 

Vyberte región